Det finns en del information om hur skötsel av gravstenar ska gå till. Vissa stensorter och bearbetningar, såsom raka helpolerade gravstenar i granit, innebär att gravstenen knappt behöver någon omsorg alls utom tvätt med jämna mellanrum. Andra stensorter kräver kontinuerlig rengöring för att fläckar inte ska bli bestående.

Man brukar säga att granit kräver mindre underhåll än t e x marmor. Det man ska tänka på är att det även finns granit som är ganska porös och som har lite lägre densitet, vilket innebär att det finns en uppsugningsförmåga. Den tätaste graniten är den mörka, den svarta graniten. Ljusare sten har en tendens att absorbera mer. Marmor är känsliga för en rad olika vätskor. Sura vätskor med lågt PH-värde kan färga marmor. Därför är det inte alltid så bra att välja marmor till sten som utsätts för vädrets makter, såsom gravstenar gör med vårt svenska klimat.

Ta reda på vad som gäller för den aktuella gravstenen genom att fråga gravstensleverantören. Gravvårdar/gravstenar av granit håller sig som sagt bra i vårt svenska klimat. I sydliga Europa används även mer porösa stensorter, till och med marmor, vilket avråds här i norden.

Gravstenstvätt

Du utför gravstenstvätt enklast genom att rengöra med varmt vatten. Är det granit så går det bra med något milt rengöringsmedel. Särskilt lämpade rengöringsmedel finns oftast att köpa från stenhuggerier och blomsterhandlare. Det kan vara värt att satsa på naturliga medel som enkelt bryts ner i naturen.

Professionell rengöring/slipning av gravstenen

Vissa fläckar går kanske inte att tvätta bort för att de satt sig för djupt. Då kan finnas skäl till att lämna in stenen till ett stenhuggeri som kan slipa/blästra stenen.

/* Always have wp_footer() just before the closing * tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to reference JavaScript files. */ wp_footer(); ?>